Szakértelemmel a biztonságért 

Előadások, rendezvények


Biztonságpolitika és klímavédelem - a Brit Nagykövetségen. 

A Brit Nagykövetséggel közösen tartott hiánypótló rendezvényt a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ. A téma igazán időszerű és népszerű volt: napjaink biztonságpolitikai kihívásai, valamint a klímavédelem aktuális kérdései kerültek terítékre. Rendezvényünkön előadást tartott Kovács Pál a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a nukleáris energia és a klímaváltozás kapcsolatáról.

Az utána következő biztonságpolitikai panelben Dr. Csuday Balázs korábbi nagykövet, a Dentons partnere moderálásával dr. Kopcsó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka, Dr. Mártonffy Balázs, a Ludovika - Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Biztonsági Tanulmányok Tanszék John McCain Díjas egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Csiki Varga Tamás, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa folytattak beszélgetést pandémiáról, geopolitikáról és hazánk biztonságpolitikai kihívásairól.

A rendezvény záró panelbeszélgetése a klímabiztonság és a COP-26 témakörére épült, ahol Jenei Andrásnak, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ elnökének moderálásával Dr. Botos Barbara, az ITM klímapolitikai helyettes államtitkára, Ságvári Pál Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi elnökhelyettes, Richard Shackleton a Brit Nagykövetség helyettes misszóvezetője és Huszár András, a Green Policy Center igazgatója folytattak eszmecserét.


Írásanalitika és hazugságvizsgálat a főügyészségen

Dr. Farkas László, PhD, okleveles írásanalitikus, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ kuratóriumi tagja 2020.03.06-án előadást tartott Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségen.

Bemutatta az írásanalitika lényegét, a különböző íráselemzési módszereket és az igazságügyi tevékenységben meghatározó jogi hátteret. Példákkal illusztrálta, hogy az igazságügyi szakértői munkában hogyan és hol jelenhetnek meg a kéz(agy)íráshoz köthető kirendelések.

Részletezte a kézírás azonosítás, a személyi tulajdonságok és vallomás ellenőrzés műszeres vizsgálatát. Külön kitért a GrafoMéteres hazugságvizsgálatra, ahol egy megtörtént bűncselekmény vizsgálatának eredményein keresztül tette láthatóvá a láthatatlan dimenzióban rejlő hazugságjeleket.

Az előadás végén a jelenlévők a gyakorlati élethez köthető, praktikus kérdésekkel köszönték meg a tartalmában is újszerű témaválasztást.

Fiatalok közösségépítése - Bűnmegelőzési előadás-sorozat Váncsodon

Győrffy-Kiss József kriminálpszichológiai konzultáns és támadáselhárítási szakértő, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ stratégiai igazgatója 2022. július 18-án és 19-én bűnmegelőzési és drogprevenciós előadás-sorozatot tartott Váncsodon.

A településen két helyszínen adtak otthont az előadásoknak, így a Váncsodi Közösségi Színtér és Könyvtár mellett Váncsod Községi Önkormányzatának hivatali épületében is játékos interaktív nyomozásban vehettek részt a fiatalok. A nyomozás során közösen ismerhették fel az interneten (pl.: Facebook) rájuk leselkedő veszélyeket.

A bűnmegelőzési előadásoknak kettős célja volt.
Egyfelől bemutatni, hogy mindennapi életünk során hol, mikor és hogyan férkőzhetnek a bizalmunkba rossz szándékú, mentálisan sérült emberek, vagy akár emberkereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoportok.

Másfelől megismertetni a hallgatókkal, hogyan lehet megvédeni "kényes" adatainkat, valamint önmagunk biztonságát a kíváncsiskodóktól, és erre szakosodott bűnözői csoportoktól.


CCS technológiai lehetőségek Közép-Európában - online workshop

A KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ online workshopot rendezett 2021. május 31-én a Klímapolitikai Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, ipari stakeholderek (Mol, Siemens, Tungsram, Aurora Energy Ltd.), valamint a MEKH, MVM és a BME bevonásával, amelynek fókuszában a CCS technológiák (Carbon Capture, Storage and Utilisation - szén-dioxidleválasztási, tárolási és hasznosítási technológiák) hazai helyzetének feltérképezése, a benne rejlő potenciál meghatározása, valamint pilotprojektek kialakítása állt.