Közlemény

A Közérthető Biztonságért Alapítvány
közleménye 2022.11.03.

A Közérthető Biztonságért Alapítvány (KBA), az atlatszo.hu című oknyomozó online-újságban 2022. október 27-én megjelent, "Exbelügyesekkel és gyanús orosz kapcsolatokkal képezne privát titkosszolgákat egy magánalapítvány" című írásában foglaltakkal kapcsolatban az alábbi közleményt teszi közzé:

A Közérthető Biztonságért Alapítvány (KBA) nem kötött együttműködést a Belügyminisztériummal. Az alapítvány nem állt és jelenleg sem áll semmilyen munkakapcsolatban egyetlen állami szervezettel, vagy azok háttérintézményeivel, és a tevékenysége elsősorban nyílt forrásokból történő tudományos kutatásokra és azok publikálásra, valamint bűnmegelőzési és biztonságpolitikai előadások szervezésére korlátozódik.

Jenei Andrásnak soha semmilyen üzleti kapcsolata nem volt a Gazprommal. Hazai és nemzetközi energiaipari konferenciákon találkozott résztvevőként a vállalat delegáltjaival, ahogyan az energetikai iparág gázipari konferenciákon résztvevő tagjainak 99%-a az elmúlt évtizedekben. Jenei András nem az igazgatója a Méltányosság Politikaelemző Központnak, hanem annak gazdasági igazgatója (https://meltanyossag.hu/stab/).

A LinkedIn profilban tévesen szerepelt, a KBA alapítvány vezetését Jenei András társadalmi munkában látja el, oda nincs és nem is volt bejelentve, mint munkavállaló. Jenei András a TXM-ben végzett tanácsadói munkája során semmilyen formában nem vett részt a NIS-el folytatott együttműködésben.

Győrffy-Kiss József a cikkben is említett Centra Volknak, vagy annak magyarországi szervezetének soha nem volt sem a tagja, sem pedig a képviselője. A cikkben is említett iskolák mellett több tucat más orosz Systema harcművészeti iskola és irányzat működik. A "Fürkészek" Systema Gyakorlócsoport rövid fennállása alatt semmilyen orosz befolyásnak nem volt kitéve. Győrffy-Kiss József a Centra Volkkal és annak hazai szervezetével soha, semmilyen kapcsolatban nem állt. Nem vett részt a tréningjeiken, és nem tartott kapcsolatot a vezetőkkel sem.

A KBA soha nem hirdetett olyan képzéseket, amihez engedélyre lett volna szüksége. Természetesen, amennyiben a jövőben olyan konkrét képzések meghirdetésére kerül sor, ahol a törvény a nyilvántartásba vételen túl engedélyeztetést is előír, abban az esetben az engedélyezési eljárást előzetesen lefolytatjuk. A Mercurius Üzleti Hírszerző Akadémia kialakítása csak egy elképzelés volt. Soha nem kezdte meg a működését, valamint az előzetes tervek alapján a képzési anyag részét csak és kizárólag nyilvánosan és bárki számára korlátozás nélkül elérhető szakkönyvek képezték.

Az alapítvány kuratóriumi tagjait soha semmilyen befolyásolási, vagy információszerzési kísérlet nem érte, és külföldi hírszerző szolgálatokkal nem állnak kapcsolatban.

a Közérthető Biztonságért Alapítvány (KBA) kuratóriuma