Jelen vagyunk, láttatjuk magunkat

Sajtómegjelenések

Közérthető Biztonságért Alapítvány
közleménye 2022.11.03.

A Közérthető Biztonságért Alapítvány (KBA), az atlatszo.hu című oknyomozó online-újságban 2022. október 27-én megjelent, "Exbelügyesekkel és gyanús orosz kapcsolatokkal képezne privát titkosszolgákat egy magánalapítvány" című írásában foglaltakkal kapcsolatban az alábbi közleményt teszi közzé...
A közleményt ide kattintva éri el!  

Jenei András: a háború vége sem oldaná meg Európa energiapiaci válságát

Az orosz olajról jó eséllyel leválhat Európa, a gázról viszont a következő két-három évben szinte lehetetlen lesz azoknak az országoknak, amelyeknek nincs tengeri kijáratuk, illetve infrastruktúrájuk - véli Jenei András energiapolitikai szakértő. 2022. május 17-én a KBA Közép-Európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ kuratóriumának elnöke, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetőségének tagja az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége.
A cikket ide kattintva éri el!


A felhasználónév és a jelszó szerepét a személyi igazolvány fogja átvenni

"A kibertámadások célpontjai 99 százalékban mi, emberek vagyunk - szögezte le elöljáróban a szakember. - Azért akarnak tőlünk jogosultságokat szerezni, mert az adatainkra utaznak. Eddig a piac elhitette velünk, hogy ha megvesszük a csoda védelmi rendszerüket, biztonságban leszünk, de ilyen nincsen." 
Bódi Antal informatikai és közlekedésbiztonsági szakértő, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ kuratóriumi tagja nemrégiben tartott előadást a megyei iparkamarában a ránk leselkedő veszélyekről.
A cikket ide kattintva éri el! 


Jenei András és Pletser Tamás az InfoRádióban

2021. október 12-én Jenei András energiapolitikai szakértő, a KBA Közép Európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ kuratóriumának elnöke, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetőségének tagja és Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.
A videót ide kattintva nézheti meg!


Jó úton halad a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program

A KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ, valamint a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében idén szeptembertől programsorozat indult Biztonságról közérthetően címmel. A novemberi rendezvény főelőadója Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára volt, aki nyíregyházi előadásában Magyarország szerepét elemezte a NATO-ban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tükrében.
A cikket ide kattintva éri el!  


Láthatatlan pajzs koronavírus-járvány idején

A vírus terjedése új kihívások elé állítja a nemzetbiztonsági szolgálatokat is.
Napjainkra a biztonság sokrétű tényezővé vált, fogalmának sokkal szélesebb megvilágításával találkozhatunk: többek között katonai, politikai, társadalmi, gazdasági, környezeti, élelmezési és egészségügyi biztonságról beszélhetünk.
Az új típusú koronavírus megjelenése és terjedése hatással lehet az egyes országok politikai, gazdasági és belbiztonsági állapotára, az így kialakult helyzet pedig új kihívások elé állítja a nemzetbiztonsági szolgálatokat is, melyek alapvető feladata Magyarország törvényes rendjének és szuverenitásának a védelme, valamint nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése.
Győrffy-Kiss Józsefnek, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ stratégiai igazgatójának nemzetbiztonsági ismeretterjesztő írása.
A cikket ide kattintva éri el!

Hazánkban is bőven lenne lehetőség a leválasztott szén-dioxid tárolására 

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás technológiájának (CCS) hazai helyzetéről, az abban rejlő lehetőségekről rendezett nemrégiben workshopot a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ és a Klímapolitikai Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, tekintélyes ipari szereplőkkel, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az MVM és a BME bevonásával.
A cikket ide kattintva éri el! 


Hírszerzés - A világ második legősibb mestersége

Ezen a speciális felkészültséget igénylő, intellektuális szakterületen az információáramlás jelentősen egyoldalú, így a hírszerző tevékenységről, ahogyan a nemzetbiztonsági szolgálatokról - titkosszolgálatokról - általában, az emberek igen keveset tudnak. A hírszerzés vagy felderítés a köztudatban olyan rejtélyes dologra utal, ahol a cél egy másik állam titkainak megszerzése. Igaz, a hírszerzők munkáival a tankönyvekben sem igazán találkozhatunk annak ellenére, hogy az idegen területen végzett információszerzés fontos szerepet játszott az egyetemes történelem alakulásában.
Győrffy-Kiss Józsefnek, a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ stratégiai igazgatójának nemzetbiztonsági ismeretterjesztő írása. 
A cikket ide kattintva éri el!